januar 2022
m ti o to f l
« mar    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
 •  
 • Musikk
 • Europa rundt 2009 (Mil etter mil i en kjempekul bil)

Europa rundt 2009 (Mil etter mil i en kjempekul bil)

by HP
Categories: Musikk, Reiser
Tags: No Tags
Comments: 110 Comments
Published on: 09.08.09

Nyeste innlegg øverst, deretter i kronologisk rekkefølge under den røde linjen.

Dag 16, mandag 23.8.
Så sitter jeg her i Hirtshals og venter på fergen. Turen oppover har gått fint, stort sett kjørt motorvei, men og litt Margueritvej.
Status? Det er turen hjemmefra som har gått lengst syd, denne også ca 500 mil. Jeg har sett og opplevd masse, ledd en god del, og bannet litt. Blant annet lo jeg av den utkledde gateskulpturen som mange gikk bort til med usikre skritt – så viste det seg at det bare var en skulptur. Tror det var i Brussel. Det er umulig å trekke frem høydepunkter, det har vært mange. Nedturene har vært der men de har vært korte. Vil jeg gjøre dette igjen? Kjøre hjemmefra og nedover i Europa? Etter de to første turene var svaret ubetinget ja. Nå er svaret kanskje kanskje. Men bilturer med leiebil leger vekk er interessant.
Til dere som har fulgt turen og kommentert både blogg og FaceBook, takk for følget, det har vært hyggelig.

Dag 15, søndag 22.8.
La meg si det først som sist, jeg er på vei hjem, og lei av å skrive denne bloggen. Men jeg føler meg litt forpliktet, og den fungerer først og fremst som dagbok for meg selv.
Dagen startet med frokost i Oldenburg. Stusselige greier tenkte jeg når jeg kom inn i restauranten. Kun en type brød, tørt. Ingen rundstykker, ikke noe pålegg, ingen juice. Så ble jeg spurt om jeg ville ha kaffe eller the, men svarte at jeg helst ville ha juice. Hun gikk og hentet det samt et brett med rundstykker og pålegg. Samtidig oppdaget jeg at det var eggerøre og pølser, så det ble en fin start på dagen. Så var det ny etappe på Autobahn – og i dag var det ikke annet. Omtrent til Hamburg var det masse veiarbeid, så det gikk ikke fort, men etter Hamburg og opp gikk det i ett. Et par ganger glemte jeg å følge med på speedometeret. Men så lenge man følger med bak går det greit. Det gikk uansett greit, og jeg kjørte nesten i ett.
Fant hotel greit, sjekket inn og et flott rom, og fritt nett.
Haderslev er en svært fin by, masse gamle bindingverkshus, og en fin lang gågate. Jeg har nok tid til en liten handlerunde i morgen. Ellers gikk jeg litt rundt og kikket og fotograferte. En liten kjøretur på den likale delen av Margittruten ble det og tid til. Den ruten er kjent for vakre omgivelser som dette:

Landskap utenfor Haderslev
Landskap utenfor Haderslev

Jeg spiste litt og, en omelett til sen lunch og en burger til sen middag. Kjempeporson som ga meg dårlig samvittighet.
En fin dag dette.

_____________________________________________________________________________________________________

Dag 1, søndag 9.8. Kjørerute
Det er tre år siden sist nå. Som den gang kjører jeg BMW Z3, har forlatt hjemmet i hui og hast, halvveis ferdiguryddet, og tar ferge til Hirtshals. Mange tyskere ombord, det er alltid noe frigjørende ved å se dem reise hjemover. Når i Hirtshals er det meningen å kjøre direkte til Helsinge på den store bros vei. Videre er det meningen å reise videre nedover mot Moseldalen.
Så er det kveld på bloggen, jeg har kjørt mil etter mil. Strekket fra Hirtshals til Helsinge er på ca 52 mil, tilsvarer Skien Røros, noe jeg brukte ca 5 timer på.
Det er ikke mye å fortelle fra en slik biltur, bortsett fra at alt gikk greit. Til og med monsterbroen over Storebælt taklet jeg bra denne gang.
Besøk hos niese med mann og barn var som vanlig hyggelig, og har blitt en tradisjon på disse turene. Etter noen timer der, inkludert grillet kylling og ribbe, bar det til hotellet i Ballerup. Zzzleep Hotel, som var slik som forventet, og da er det jo bra.
Jeg trenger alltid en liten kveldspromenade, den ble ikke lang, hotellet lå i et nokså uspennende område. Men i vinduet på en stengt bensinstasjon var siste nummer av Extra Bladet, som hadde prestert å lage en sak av at 9 av 10 dansker hadde sex utendørs. 9 er meg bekjent ikke delelig på 2…
Det ble ikke tid til så mye fotografering i dag, men dikk i allefall denne hilsenen med meg fra Danmark.

dansk
Postkort fra Danmark

____________________
Dag 2, mandag 10.8. Kjørerute
Etter å ha sovet skikkelig til jeg ble vekket av Finn Kalvik fant jeg en stor feil med hotellet. Det lå i et regnværsområde. Men det ga seg fort etter å ha klaget i resepsjonen.  Hotel Zzzleep holdt hva det lovet i langt større grad enn mange, dyrere hoteller. Det som skulle virke virket. Keep it simple.
Så bar det i vei til Rødby/Puttgarden, og derfra til Kassel med ny overnatting booket. Kortere etapper allerede.

Slike kaffekopper vokser ikke på trær

Til Rødby gikk fint selv om det regnet litt, og jeg hadde på taket. Jeg tok det ned før jeg kjørte ombord i den tre kvarter kjedelige fergeturen, hvor jeg rett før vi kom i land fant ut at det var lurt å spise en salat. Det var det og, så sparte jeg litt tid på det, uten at fergen ble forsinket.
Kjørte fra Puttgarden i lettskyet, 25 grader varmt vær, alt flott. Men det skyet over, og etter noen timers kjøring kjørte jeg gjennom en liten skur, men det tåler vi – regnet blåser over bilen. Jeg vurderte å kjøre inn på en bensinstasjon og ta opp taket, men lot vær, og da var det 3 mil til neste. 500 meter etter dette åpnet himmelen seg ned i den åpne bilen min. Men det gikk på et vis det og, Regnet fortsatte å blåse over bilen. Det var en selsom opplevelse, litt regn har jeg jo prøvd før med bra resultat, nå vet jeg hva bilen tåler av slikt. Det var kun noen dråper inni faktisk. Så jeg følte nok at jeg vant over værgudene, og de ga opp. For en stund.
Dog tok en annen gud over, selve naturen, og den forlangte at noe måtte tømmes. Slike fasiliteter er det på bensinstasjoner, det er ikke noe problem. Men det koster penger, og jeg hadde ennå ikke tatt ut noen kontanter. Og bensinstasjoner tror jeg ikke har slikt, så jeg valgte en avstikker til en liten by hvor jeg fikk tatt ut penger. Tilbake på autobahn, og bom kø. Heldigvis var det ikke langt til en avkjøring, så jeg kjørte en omveg og kom inn på autobahn uten kø. Jag hadde tatt opp taket nå pga gjentatte skurer. Men det hindret meg ikke i å observere det flotte, bølgende landskapet veien nå gikk i. Med lavt, skiftende skydekke, nærmest damp fra både vei og omgivelser med gløtt av solskinn var dette en drøm å befinne seg i for en fotograf, men plassen bak rattet gjorde fotografering umulig, jeg måtte passe på både forover og bakover. Det var trafikk, 3 felt og tidvis stor hastighet i venstre fil, jeg kunne ligge i 150 og bli fort forbikjørt. Men dette er ikke uvanlig. Eh… ? Nok om det.
Vel fremme i Kassel og nytt billighotel var det en liten tur innom byen før jeg tok kvelden og begynte å planlegge neste dag.

Stemningsbilde fra Kassel
Stemningsbilde fra Kassel

___________________
Dag 3, tirsdag 11.8. Kjørerute
Etter mye om og men ble jeg enig med meg selv om å ta neste stopp i Koblenz. Ikke lange kjøreturen, og den lå i møtepunktet mellom Rhinen og Mosel.
Bilen var våt når jeg sto opp, og etter en rask frokost kjørte jeg innom Kassel igjen for å se litt. Fant et stort kjøpesenter, men jeg var nesten en time for tidlig ute. Det regnet ute, og ikke hadde de det jeg så etter heller, så exit Kassel.
Kjøreturen til Koblenz gikk flott, mer og mer bølgete terreng, en del byger, masse flott natur og lys, og taket nede siste halvparten av turen. Jeg fant hotellet svært raskt, men plundret litt med å få plassert den. Vel oppe på rommet sjekket jeg at alt virket (internet og dusj), tok et glass vann, og tok med Canon på tur.
Koplinz var lettere å finne frem i i forhold til det meste, og i en av de mange koselige og tett befolkede gågatene fant jeg en butikk som hadde den delen til TomTom jeg manglet. Jeg kjøpte også verdens mest harry vifte, til å putte i en USBinngang på Macen, og med LEDlys slik at den kom med koselige meldinger så jeg ble helt kald…
Det var faktisk ganske trivelig med en gåtur etter all kjøringen, og det var mange fristelser som det var en glede å avstå fra. Så langt har det vært sparsomt med mat, men masse vann. En liten tur langs elvebreddene avsluttet spaserturen.

Mosel renner ut i Rhinen omtrent her
Mosel renner ut i Rhinen omtrent her
Oppover Rhinen med solkraft
Oppover Mosel med solkraft

Etter en liten hvil og litt netting på rommet, tok jeg en liten spasertur og så på utelivet igjen. Mange koselige utekaféer, men ingen med meny på engelsk, og jeg var sikkert ikke sulten nok til å mase om det. Men luften var nydelig, og det var behagelig å bare slenge rundt og observere. Så var det opp på rommet og planlegge morgendagen før jeg skal legge meg horisontalt sidelengs slik jeg pleier når jeg skal drømme underfundige ting i en blanding av farger og svarthvitt, fleip og fakte, sannhet og oppspinn. Jeg skulle ønske jeg kunne ha med fotoapparatet dit. Men det blir vel med drømmene, tenker jeg.

____________________
Dag 4, onsdag 12.8.

Bråvåknet mitt i en merkelig drøm av at lille vakre Anna ringte og sa jeg måtte stå opp. Jeg så gjorde, gikk i dusjen, deretter frokost. Dagen var klar, jeg skulle kjøre Moseldalen ned til Trier. Været var fint, så det var bare å ha kameraet klart og sette i gang.
Så bar det oppover Moseldalen, i retning sørøst. Det var som å kjøre inn i et 18 mil langt postkort. Grønne, vinkledde dalsider var en fin ramme på elven som slynget seg motsatt retning av hva jeg kjørte. Av og til dukket det opp større eller mindre byer på en eller begge sider av elven. Det ble mange stopp her, noen spontane. Ikke for mye trafikk, og området inviterte til en koselig tur med taket nede i et fotofantastisk lett overskyet vær. Mange syklister var det, og fine sykkelveier hele strekningen. Og folk var blide. Et høydepunkt så langt.

Vegg
Fra en av byene i Moseldalen

Dette varte til jeg kom til Trier. Visstnok en av Tysklands eldste byer, med romersk avdeling. Hotellet jeg hadde reservert dagen før hadde ikke bekreftet reservasjonen, og TomTom hadde det ikke i lageret sitt. Hotellet het Primavera. Jeg sto så uten noe hotell, nettopp den situasjonen jeg har unngått de siste gangene. Når jeg så allikevel måtte lete etter et nytt og det bare var en halvtimes kjøring til Luxembourg var det ikke noe vanskelig valg å kjøre dit.  Jeg nevnte at det å kjøre i Moseldalen var som å kjøre i et postkort. Når jeg nærmet med Luxembourg kom jeg inn i et område som var som å kjøre i en arkitektmodell i full størrelse. Solskinn, pent kledde mennesker, ikke noe veiarbeid, ingen tagging, flotte nye bygninger. Nesten nifst. Unødvendig å ta bilder der, alle har sett slike modeller.Vel fremme stoppet jeg ved fortauet og oppdaget at jeg hadde nett. Gikk så i gang med å søke etter hotel med internett og garasje, og valgte det første jeg fant. Jeg bestilte og betalte og sto i resepsjonen 5 minutter senere. Det virket OK, og jeg gikk opp på rommet som så bra ut. Men ikkeno nett. Ned å klage høflig men bestemt og sa at dette måtte være i orden etter at jeg var tilbake etter en times fototur. Og det var det. Så jeg tenkte jeg kunne gå ut og kjøpe det vannet jeg glemte å kjøpe på veien. Når jeg kom opp på rommet igjen var nettet nede på nytt. Ned igjen, og fikk faktisk nytt rom. Jeg syns jeg bør være fornøyd med det selv om slikt er veldig frustrerende. Så her sitter jeg nå i Luxemburg og lurer på hvor jeg skal i morgen. Paris, kanskje? Le Mans? I allefall Frankrike.

____________________
Dag 5, Torsdag 13.8.
Jeg var nokså lei når jeg krøp til køys i går, men i det minste fikk jeg booket nytt hotel i Dijon, Frankrike,
Jeg bråvåknet i dag etter en helsikkes drøm med unger som ble sprengt i luften og folk jeg ikke har sett på 20 år. Jeg spiste og sjekket ut. Hadde bestemt meg for å handle litt klær i Luxrmbourg, og brukte en times tid på det, så nå har jeg noen rene klær igjen.
Så gikk turen til Verdun, der det hadde vært et slag under den store krigen. Svært mange døde i dette slaget som til da var det blodigste verden har sett.

Noen husker dem fortsatt
Noen husker dem fortsatt

Det regnet, så jeg valgte å ikke kjøre motorvei. Fine omgivelser, gjennom noen småbyer osv. Kjørte førtst forbi noen minnesmerker, så inn i byen. Og selv om det fortsatt småregnet litt merket jeg at jeg var i et annet land. Det tunge, dystre Tyskland var nå byttet ut med et åpnere og mere positivt Frakkrike. Jeg merket det på stemningen i Verdun, på humøret mitt, på veiene. Verdun var faktisk en hyggelig by på tross av sine dystre minner.
Med et langt lettere sinn, og et vær som etterhvert letnet kjørte jeg nedover mot Dijon, og jeg holdt meg fortsatt unna motorveien til det var ca 10 mil igjen. Flott landskap og fine veier, og syns folk oppførte seg bedre på motorveien. Dette er muligens den første  hvor jeg har hatt ordentlig feriefølelse og slappet av, selv om jeg har kjørt nesten 40 mil.

En elv jeg passerte
En elv jeg passerte

Kjørte rett på hotellet i Dijon, sjekket inn, sjekket nett og paskerte bil på under 15 minutter. Slik skal det være. Glemt er gårsdagens kvaler. Nå vil jeg se på byen.
Denne byen må både jeg og Hr Canon ta nærmere i øyesyn i morgen, ser ut til å være mange flotte, gamle bygninger. Siden jeg har gjort et grundigere forarbeid i dag har jeg med meg både boblevann, nøtter og yoghurt. Så da kan planleggingen av morgendagen starte. Og jeg ser ingen grunn til å starte på hjemveien ennå.

___________________

Dag 6, Fredag 14.8.
Så var det fredag etter atter en natt med merksnurrig drømming. Været er bra, har alt spist frokost. Hadde alt bestemt meg for Orleans som neste mål, kun en rundtur i Dijon før jeg kjører videre. Kanskje jeg hjører utenom motorveiene? Tomtom hjelper meg godt med det. Men først var det en liten runde i byen for å se den i dagslys. Det er alltid fascinerende med gamle bindingsverkhus som ser ut som de kan velte alle veier hvert øyeblikk.
Så var det igjen på tide å sette seg i bilen. På mitt lille kart er enkelte veier merket som grønne, altså at de går i pene omgivelser. Jeg plukket ut noen steder langs disse grønne veiene og ba Tomtom om å lede meg varsomt gjennom det. I rekkefølge kjørte jeg gjennom Autun, Chateau-Chinon, Corbigny og Clamency. Et utrolig veistykke med flere småbyer mellom de nevnte, åpne, bølgete åkre i milevis og bratte skoger, noen ganger på veier så smale at det ikke var plass til midtlinje. Jeg stoppet i Clamency, det var by på en liten åsrygg, med middelalderbebyggelse, båtliv og sluser og elven som snodde seg i flere grener gjennom byen.
Det siste stykke til Orleans gikk langs motorvei, og det er og vakkert her i Frankrike. Ikke industiell og igjenlukket som Autobahn i Tyskland.

Kirken i Klamecy
Kirken i Klamecy

Vel fremme i Orleans gikk det fint å finne hotellet, og raskt å sjekke inn. Jeg må bare lære meg å bestille til riktig dato. Men resepsjonsdamen syns det faktisk bare var morsomt. Hotellet lå litt utenfor byen og virket ryddig og bra, rommet var fint, og internett er det beste på flere dager. Enn så lenge. Heisen er et eget kapittel. Det er mulig at den får plass til en likkiste, men da må liket selv åpne kista på gløtt og trykke på knappen.
Jeg har allerede rukket en svipptur i byen, som virket veldig koselig. Må nok innom i morgen for å se den og i dagslys. Og jeg har altså hatt mitt første restaurantbesøk, og spist salat med tomat, mozzarella og oliven. Og Pellegrino ved siden av.

Her spiste jeg
Her spiste jeg

Så var det å planlegge morgendagen…

Dag 7, lørdag 15.8.
Før jeg la meg i går var jeg mer eller mindre enig med meg selv om å ta en liten handlerunde i Orleans, før jeg kjørte en ren motorveietappe til Rennes hvor jeg fikk ordnet rom.
Vel inne i byen, ca 10:30 var så og si alt stengt. Etterhvert åpnet noen få klesbutikker. I flere vinduer sto datoen og stengt nevnt. Jeg har i ettertid funnet ut at dette er Jomfru Marias himmelfartsdag. Og da lurer jeg på om amerikanerne har gjort helligdag av at Armstrong satte foten på månen? Trukke det, nei.
Da var det bare å trykke gassen i bånn for å si det slik. Vel, ikke helt, Tomtom meldte om 2,5 timers kø, så jeg valgte en annen rute til å begynne med, for så å komme inn på en annen motorvei. Det er ikke stort annet å fortelle om dette at jeg kjørte ca 30 mil i over 30 graders varme, med småstopp innimellom. Gjørte omtrent rett på hotellet i dag og, sjekket inn og gjett hva. Heisen var ennå mindre enn den i går. Hakeslipp hadde det ikke vært plass til, og jeg måtte stå på kofferten. For et halvt år siden hadde jeg ikke fått plass. Så kom alt strevet til nytte i praksis.
Så gikk jeg ut og så på byen. Utrolig flott, masse gamle bindingverkshus, og ingen helt rette. Det var et flott område med uterestauranter ini der, med kunder i alle prisklasser. En stor og fin åpen plass med mange koselige steder, med en lang gate med litt brunere steder, som endte i en annen plass hvor klientellet var i den litt andre enden av rangsstigen. Alt dette i svært flotte omgivelser. Vel tilbake til hotellet var nettet dønn nede, så jeg må vente med å skrive dette til i morgen, jeg får ikke booket hotel en gang. Kan like gjerne legge meg…

Dag 8, søndag 16.8.
Våknet, spiste, fant ut at nettet fortsatt var nede, og la ivei. Første stopp var litt tilfeldig, men flott allikevel. Le-Mont-St-Michel er et berømt sted. Det er mer enn et slott, det er en bitteliten by, og den ligger ute i vannet når det er høyvann. Jeg regnet dette som en turistfelle, og at det var masse folk selv om det var 10 grader kaldere og gråvær i dag. Jeg regnet nesten riktig, glemte bare å gange med 2. Jeg er like forundret hver gang jeg ser slikt, over hva slags byggverk vi har klart å lage, så og si bare med menneskekraft. Og jeg er like overrasket over tilstrømningen av mennesker. Men jeg var der selv – en kort stund.

Le Mont-St-Michel
Le Mont-St-Michel

Så kjørte jeg et stykke oppover kysten til Gransville (Tilsvarer Gransherrad på norsk?), og både strekningen opp og stedet var flott. Videre over halvøya til Grandcamp-Maisy. Og nå var vi i Overlord-land, de lot ikke en eneste mulighet gå til spille for å minne folk om at det nå var 65 år siden invasjonen av Normandie. Veien var kort herfra ned til Omaha Beach (pokker så lett å si Obama Beach…). Her var det minnesmerker i fleng, og jeg bare måtte ned på denne stranden. Den var lang. Og den hadde hele veien en bratt åskent ca 100 meter inn, som nok var 10-15 meter høy. I dag var det mange som badet der. Blodet var nok skyllet vekk for lengst. Jeg tenkte at dette var siste stopp for mange mennesker den gangen, mens jeg selv kunne reise videre. Men nå er vel alle bebodde steder siste stopp for noen…

Barnig fryd ved Maincamp-Maisy
Barnig fryd ved Maincamp-Maisy

Så bar det til Caen for å fine nattely med internett. Best Western har jeg hatt bra erfaring med på tidligere turer, bortsett fra i Granada tidligere i år. Jeg burde skjønt tegninga. Uansett kjørte jeg rett på et slikt, spurte om rommene hadde WIFI, fikk det bekreftet av damen i disken, og tok da et rom. Gikk opp og sjekket, og jeg var på noen sekunder før det datt ut. Dårlig signal. Ned å klage, en mann i resepsjonen. Dårlig nett? Neida det virker fint over hele hotellet det. Nei, på mitt rom virker det ikke, du kan jo bli med opp og se? Det trenger jeg ikke, jeg vet at det virker. Det er kanskje noe galt med utstyret ditt? Fyren begynte å bli overlegen, og presiserte at det jo var gratis. Spiller det noen rolle, hun jeg sjekket inn med sa at det var WIFI på rommet. Du kan kanskje bruke PCen din her nede? Vil det virke bedre her enn på rommet? Dette turte han ikke svare noe annet på enn at det ikke var noe han kunne gjøre noe med. Han sa det på en måte som kun betød at han ikke ville gjøre noe med det. Vel, da får jeg finne et annet sted, vær vennlig å kanseller kortreservasjonen. Et OK og et skuldertrekk var hva jeg fikk.
På neste hotel spesifiserte jeg at internet på rommet som virket var vesentlig fordi jeg jobbet frilans. Der var damen i det minste ærlig nok til å si at de faktisk hadde problemer med det interne nettet. Jeg takket henne, og på det tredje stedet ser ting ut til å virke. Dere syns kanskje jeg legger vel mye vekt på internet? Vel, dere får denne bloggen, jeg får planlagt turen underveis. Og hva om dusjen på et rom ikke skulle virke? «Du kan sikkert dusje i fontenen utenfor…»
Ikke bare virker nettet her, på dette enkle hotellet har jeg og den flotteste utsikten så langt. Heisen? Så liten at jeg ikke fant den, og måtte bruke trappen.
Jeg måtte jo se på Caen og, en liten kveldstur orienterte meg for en handletur i morgen, og jeg avsluttet med restaurantbesøk og fikk en nydelig omelett. Så opp og planlegge neste stopp. Begynner å bli vanskelig nå, beveger meg inn i området jeg var i for 3 år siden, og ønsker ikke å se de samme stedene. Følg med.

Båter i Caen
Båter i Caen

Dag 9, mandag 17.8.
Jeg sjekket ut fra det enkle men koselige hotellet i Caen, og etter en liten handletur og familietalefon i gågata satte jeg fronten mot Amiens. Jeg sa vel noe sånt som at jeg ikke ønsket å se de samme stedene, men det var i går det. Jeg glemmer ikke så lett Étretat som jeg var i for 3 år siden. På veien dit, rett syd for Le Havre der Seinen renner ut, der var det noen kraftige bruer som kom litt brått på. Jeg har jo min greie med slike, og det er like morsomt å «beseire» dem hver gang for meg.
Så var det Étretat, en liten perle av en by, hvor blant andre Monét var og malte. Omgivelsene er kraftige, for å si det mildt. Nå var det ikke 3 år siden jeg var her sist slik jeg sa, det er ikke mer enn 2 år og 50 uker siden. Og de to ukene hadde en viss betydning. Den gang var byen nesten folketom, det var den ikke nå. Så jeg var nok heldig som fant en parkeringsplass foran nesa på en italiener. Den lille byen er rammet inn av høye hvite klipper og en strand med kulestein på størrelse med golfballer. Det var da og en golfbane rett i nærheten. Vel, denne ga¨ngen gikk jeg opp på en av klippene. Og utsikten var formidabel. Ikke rart jeg ville tilbake hit. Dette er forresten den sørligste av en rekke slike småbyer mellom klipper oppover Normandie. Vel verdt et besøk, jeg rakk ikke mer denne gang, var jo hele runden sist.

Fra klippene på vestsiden
Fra klippene på vestsiden
Porten, sett fra stranden
Porten, sett fra stranden

Så tenkte jeg at jeg skulle kjøre direkte til Amiens, men slik ble det jo ikke. Motorveien var ikke noe blivende sted i dag, så jeg ba Tomtom gi meg en rute utenfor motorveien. Og det ble en fin omvei, flott variert natur, koselige småbyer og morsomme veier. Når det gjelder veier, eller rettere de som kjører på dem, jeg visste ikke at Anne-Grethe Preuss hadde spillt inn «En millimeter er nok» på fransk. For det er denne sangen de bruker som forbile til å holde avstand til bilen foran. Og når jeg blinker til venstre, sakner farten og legger meg ut er det akkurat som de ikke forstår at jeg gjør det for å være hjelpsom. De blir liggende bak. Jeg lurer på om det går på det maskuline egoet deres, det de får servert er liksom ikke så interessant.
Så var jeg fremme i Amiens, og sjekket inn på greit hotel. Jeg må nok ut og se på denne byen og.
Amiens er ikke akkurat verdens navle. Eller underliv for den saks skyld. Derfor gikk den og la seg tidlig. Men litt hadde den å by på, et lysshow på katedralen så spennende ut i 5 minutter, så gikk jeg for å se om jeg kunne finne en like god omelett i dag. Langs en kanal på vel hundre meter var det tettpakket med spisesteder, men 22:30 var de i ferd med å tømme og stenge. Ikke noe omelett i dag med andre ord. Skeiet ut med et stykke eplekake fra automat i resepsjonen.
I morgen er det Bruxelles, men en eller to netter? Har reten av ruta nesten klar nå, tar ferge hjem mandag kveld. Men det er en uke til enda. Masse igjen å se.

Et blomsterbilde fra Amiens, "ødelagt" av eksperimentering med hvitballanse.
Et blomsterbilde fra Amiens

Dag 10, tirsdag 18.8.
Våknet, spiste, sjekket ut og kjørte, og solen var på plass. Eller skyene vekk. Jeg skulle fra en by som på ingen måte var verdens navle, til en by som i høyeste grad er EUs navle. Nå er ikke jeg medlem, men regner med at jeg er velkommen uansett. Jeg kom relativt tidlig avgårde, så jeg kopnfererte med diverse kart og Tomtom og fant noe som kunne være en hyggelig vei inn i Belgia, Asterix og Obelix-land.
Første stopp var Fourmies, en liten by på den franske siden, så til Chimay i Belgia. Ikke store byene, men de ledet til grønne veier. Videre til Silenrieux hvor veien gikk gjennom et fint sjøområde ved Cerfontaine. Både veier og omgivelser var et vakkert skue med skogkledde åser ned mot en aktiv sjø med fiske og annen vannsport.
Så bar det til Charleroi, en litt større by med gågate med masse liv. Jer spiste jeg igjen en salat, tomat og mozarella er jo så kjent at man ikke kan bomme selv om menyen er på alt annet enn engelsk, drikkevaren (boblevann) gjettet jeg meg til og jettet riktig. Både mat og drikke var deilig, dog i meste laget mat og i minste laget drikke.

Noen som husker denne karen?
Noen som husker denne karen?

Turen opp til Brussel var kort, kjørte omtrent rett på booket hotel, og gikk derfra fordi de ikke kunne holde som lovet på websiden. Gikk 50 meter og fikk et ordentlig hotel, også det for to dager. Litt lurvete muligens, men virket rent, og en resepsjonist av den snurrige typen. Håper ikke han kjørte bil…
Så var det å ta med kameraet og se på byen, det er vel ett og annet å glane på her og, både for meg og Hr. Canon.
Vel, la meg si det først som sist, dette er sikkert en fin festeby. Det er en fin myeannet-by og. Koselige gater og torg med gamle bygninger, og et flott lysshow på katedralfronten.

Dag 11, Onsdag 19.8.
Jeg var noså sliten i går, og avsluttet muligens ikke fort nok, men i dag er jeg litt mindre sliten. Ikke alt har gått helt på skinner i dag, men avsporingene har allikevel gitt opplevelser. Jeg har først og fremst gått og glant, og sett mye. Været er flott til å ligge på stranden i, i storbyer er slikt vær hett. Det ble først en lang spasertur for å finne Manneken-Pis. En helt unødvendig tur fordi det var merket av feil. Men på vei dit måtte heg forbi slottet, med diverse utsikt og en sykkel. Litt lek i Photoshop ga dette resultatet:

Etter mye trasking frem og tilbake fant jeg ut av masse. Jeg fant minibank og slike ting. det er to gedigne kjøpesenter her som er forvirrende kronglete inni, og her er dyrt. Men det gjelder hele Benelux om det er noe som heter det lenger.
Stress, varme og mange inntrykk er det meste å si om denne dagen så langt. Jeg rekker en liten tur til…
Ettermiddagen/kvelden ble langt bedre enn formiddagen. Først ville jeg besøke noen venner av meg. Jeg fant ut hvor jeg kunne besøke dem, og gikk dit. På veien dit var det et kjempetivoli med masse å ta bilde av, men jeg måtte forte meg til avtalen min. Som gikk helt flott. På vei tilbake kunne jeg bruke bedre tid i tivoligaten, som nå var i det rette lyset. Så var det opp i restaurantstrøket igjen og jeg bevilget meg en omelett igjen. Mange andre spiste og skalldyr av ymse slag. Det var et yrende folkeliv med turister, gatemusikanter og tiggere. Nå sitter jeg på hotellet igjen og har valgt ut Amsterdam som neste stopp. Kanskje to netter der og? Har i allefall tid til det. Følg med, følg med.

Dag 12, Torsdag 20.8.
Etter avskjed med det morsomme lille hotellet i Brussel satte jeg avsted med moro i blikket og latter i høyrefoten. Jeg skulle jo til Amsterdam og jeg skulle kjøre motorvei. Men akk så lei av disse motorveiene, så jeg kjørte av for å diskutere eventuelle alternativer med Mr Tomtom. Der jeg kjørte av var det en liten by med en kirke med et kollosalt tårn og noen hyggelige gågater hvor jeg nok kjøpte resten av det undertøyet jeg manglet. Så var det problemstillingen med å ikke kjøre motorveier til Amsterdam. Det ville ta over dobbelt så lang tid, så jeg fikk bite i det sure eplet. Nå er ikke eplene her nede spesielt sure, så løsningen var til å leve med. Jeg benyttet og anledningen til å vaske bilen her, noe den fortjente. Slik den så ut nå fungerte den som en kirkegård for innsekter. Selv dusjer jeg jo hver dag.
Og etter en kjøretur på 1,5 timer i ca 34 graders varme med sideruter og vindavviser nede var jeg i Amsterdam var jeg i Amsterdam. Først fant jeg et parkeringshus, så fat jeg hotellet, så fant jeg ut at det var like lurt å dra videre. Et forfallent, illeluktende kott i øverste etasje uten heis var ikke helt det jeg hadde sett for meg. Jeg takket for titten, sa til meg selv at jeg måtte slutte å være så naiv, og brukte vel en time på å gå litt rundt og se, jeg spiste og en omelett, forhåpentligvis uten det lokale krydderet.

Duene blir matet, her er det like dumt som å fyre for kråkene.
Duene blir matet, her er det like dumt som å fyre for kråkene.

Etter en kort konferanse med kartet valgte jeg Alkmaar, ca 30 minutters kjøring nordover. En flott liten by som jeg var i for 4 år siden. Det var jo meldt uvær i dag. Og det kom det. Det jeg opplevde på vei nedover i Tyskland var ingenting i forhold til hva man ble utsatt for her. Eggum hadde elsket det, bilen ble våt inni denne gang gitt. Jeg måtte stoppe og ta opp taket langs veien da det regnet slik inn i bilen at det forstyrret kjøringen. Men det gikk greit det og.
Etter en runde med hotelforsøk sitter jeg nå på et flott gyllentulipanhotell litt utenfor byen. Men jeg har vært på besøk og gått i gatene. Det var tivoli her og, og det så ut som en liten folkefest. Byen hadde også et rødt distrikt (gate), som jeg godt kunne unnvært. Men kanaler er og en favoritt, og jeg fik nipset litt i fint lys. Inntil videre har jeg ikke andre planer for morgendagen enn å spise frokost og kjøre mot neste mål. Som foreløpig er ukjent.

Kirken her i Alkmaar
Kirken her i Alkmaar

Dag 13, Fredag 21.8. Kjørerute
Etter en flott frokost hvor jeg spiste både mer enn jeg burde og mer enn jeg pleier bar det avsted til Emmen. Ikke noe krumspring denne gangen, bang på motorvei og frem i et stykke.
Min uvurderlige reisevenn og kartleser Tomtom er – på tross av sine etter min subjektive mening mangler – flink som pokker til å finne frem, jeg har ikke bommet på et mål enda. I dag geleidet den meg til og med utenom strekninger med kø, noe jeg sparte en halvtime på på 25 mil.

Jeg valgte emmen fordi det var passe avstand og fordi jeg var der for 4 år siden og besøkte dyreparken. Den gang fikk jeg vel byttet en felg på bilen jeg hadde da fordi jeg kjørte rett på en fortauskant. Og jeg fikk vasket klær på hotellet fordi jeg var her to dager. Denne gang fant jeg frem 3 hotel som så OK ut og plottet dem inn på Tomtom. Det første var full klaff. Midt i byen, wifi, parkering og frokost inkludert for 550 kroner. Det er ufattelig at det var ledig rom her. Det ble noen timer i Zoo hvor dyrene ble overrasket av et regnvær vi mennesker visste om, men ingen hadde med seg paraplyer. Både dyr og mennesker søkte ly under trærne.

Ly under trærne
Ly under trærne

I tillegg kjørte jeg litt rundt i omegn på vindmøllejakt. Den gamle typen. Jeg fant et par stykker, og ved hjelp av Tomtom, og jeg fikk i allefall knipset en av dem.

Vindmølle ved Emmen

I morgen blir det Oldenburg, som jeg og var i på begynnelsen av turen for 4 år siden, til og med samme hotel. Kanskje en ring blir sluttet?
Jeg husker at jeg for noen dager siden skrev at jeg ville prøve å unngå å besøke steder jeg hadde vært før – men i noen deler av verden er ikke verden like stor som den er andrer steder i verden. Nederland er et lite land, og jeg har vært her to ganger før, og allikevel sett nye ting. Og på en måte er jeg jo på hjemvei, det er tre overnattinger igjen med den jeg nærmer meg nå.

Dag 14, lørdag 22.8. Kjørerute
Etter en god og enkel frokost og en liten tur i byen som endte med skokjøp, noe som var lurt fordi de jeg hadde på meg gikk istykker når jeg skulle skifte til disse nye, bar det atter ut på veien. Denne gang ertet Tomtom meg litt, jeg ba om raskeste vei, men så ikke snurten av motorvei. Jeg kjørte langs jorder og kanaler hele veien, selv om det ikke var mer enn 12 mil i dag. I dag kjørte jeg fortere enn skyene, det så jeg fordi jeg kjørte forbi skyggene av dem. Ikke første gang jeg har opplevd det, men like gøy hver gang.
Så var jeg i Oldenburg. Jeg kom inn i gaten med hotellet og kjente meg straks igjen. Jeg gikk inn, og fikk et rom hvor alt virket som det skulle, og fikk parkert bilen i hotellets garasje. Det ser ut til at de har pusset opp litt og flyttet resepsjonen, alt virker mer up to date nå enn sist.

Fra Oldenburg. Jeg tok dette bildet sist og...
Fra Oldenburg. Jeg tok dette bildet sist og...

En tur rundt i byen ga et helt annet inntrykk enn forrige gang, og forteller og meg en hel del. Jeg har fått mye mer reiseerfaring siden sist, og for 4 år siden var Oldenburg den første byen i utlandet jeg overnattet i på svært mange år. Jeg gikk i et nett av gågater jeg ikke visste fantes sist, det var lørdag og folk skulle handle og kose seg. Jeg har handlet og kost meg jeg og, først noen klær, så skeiet jeg ut med en bakt potet. Jeg fant og en bursdagspresang som jeg tror vil være en morsom overraskelse til den som får den. For min del er det muligens den morsomste bursdagsgaven jeg har kjøpt, også på grunn av måten jeg fant den og fikk kjøpt den på.
En liten kjøretur ble det og, litt på måfå, men fant en butikk hvor jeg i det minste fikk kjøpt litt boblevann og noen nøtter til kveldsmat. Så ble det en siste gåtur i byen, og siden jeg fikk plass i de buksene jeg kjøpte (ellers hadde jeg nok ikke kjøpt dem) bevilget jeg meg litt iskrem.
I morgen blir det Haderslev, det er visst en koselig by.

Share this
110 Comments - Leave a comment
 1. this post is quoted by DAN sier:

  medical nebulizer

  Buy_generic meds…

 2. this post is quoted by NATHAN sier:

  meal plan for hypertension

  Buy_generic drugs…

 3. this post is quoted by RAFAEL sier:

  scabies in dogs help

  Buy_generic drugs…

 4. this post is quoted by ALFRED sier:

  herbals for pregnancy

  Buy_drugs without prescription…

 5. this post is quoted by STEVE sier:

  drug citalopram side effects

  Buy_generic drugs…

 6. this post is quoted by JORGE sier:

  air purifiers for allergies

  Buy_generic meds…

 7. this post is quoted by WESLEY sier:

  diet secrets for models

  Buy_now it…

 8. this post is quoted by JEREMY sier:

  ..

  Buygeneric meds…

 9. this post is quoted by HARRY sier:

  .

  Buygeneric drugs…

 10. this post is quoted by paula green sier:

  women hairstyles

  Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!…

Leave a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Welcome , today is fredag, 21.01.22